Objective: To study feasibility and results of cholecystectomy at the time of cesarean section.
Material and methods: Thirty-two patients were subjected to cholecystectomy at cesarean section. Most of them were diagnosed with cholelithiasis at or before the first antenatal scan. Cholecystectomy was performed by subcostal mini-laparotomy, after assessing the anatomy via the cesarean wound.
Results: Cholecystectomy was combined with lower segment cesarean section in all the patients. Under general anaesthesia, surgeries were performed with an mean duration of 90 minutes. Difficult anatomy at calots was found in 3 patients, who required extension of subcostal incision by 3-4 cm. One woman required blood transfusion during operation. There were no other intraoperative or postoperative complications. No extra antibiotics or analgesics doses were needed. Patients were discharged on 5(th)-7(th) postoperative day.
Conclusion: Combined cesarean section and cholecystectomy avoids rehospitalisation for separate cholecystectomy. With an additional small subcostal incision, single anaesthesia, and single hospital stay, the combined procedure confers valuable advantages for both patient and hospital in time, cost, and convenience, including avoiding the separation of mother from newborn entailed by reoperation. It also prevents the possibility of developing acute cholecystitis while the patient is waiting for cholecystectomy. Our results indicate that the combination approach is safe, effective, and well accepted.
Amaç: Sezaryen ameliyatı sırasında kolesistektominin uygulanabilirliğini ve sonuçlarını incelemek.
Gereç ve yöntemler: Otuz iki hastada sezaryen ameliyatı sırasında kolesistektomi yapıldı. Hastaların çoğu doğum öncesi ilk tarama sırasında veya öncesinde kolelitiazis tanısı almıştı. Kolesistektomi sezaryen yarası aracılığıyla anatominin değerlendirilmesinden sonra kosta altı mini-laparotomi ile gerçekleştirildi.
Bulgular: Hastaların tamamında kolesistektomi alt segment sezaryen ameliyatı ile kombine edildi. Ameliyatlar, genel anestezi altında, ortalama 90 dakikalık süre içinde yapıldı. Üç hastada “calot”’larda zor anatomi saptandı ve kosta altı kesinin 3–4 cm uzatılması gerekti. Bir kadında ameliyat sırasında kan transfüzyonu gerekti. Bunlar dışında ameliyat sırasında veya sonrasında komplikasyon gözlenmedi. İlave antibiyotik veya analjezik dozları gerekmedi. Hastalar ameliyat sonrası 5.–7. günde taburcu edildi.
Sonuç: Kombine sezaryen ameliyatı ve kolesistektomi, ayrıca kolesistektomi için yeniden hastaneye yatışı önler. İlave küçük bir kosta altı kesisi, tek bir anestezi ve hastaneye bir kez yatış ile kombine işlem; hem hasta hem de hastane için zaman, maliyet ve rahatlık bakımından değerli avantajlar sağlar, anne ve yenidoğan tekrar bir ameliyat sonucu ayrı kalmamış olur. Ayrıca hastanın kolesistektomi için beklerken akut kolesistit geçirme olasılığını da önler. Sonuçlarımız kombine yaklaşımın güvenli, etkili ve iyi kabul gördüğünü göstermektedir.
Keywords: Lower segment cesarean section (LSCS); cholecystectomy; combined approach; gall bladder disease; pregancy.