The Role of 18F-FDG PET/CT in Evaluating the Efficacy of Radiofrequency Ablation in Metastatic and Primary Liver Tumors: Preliminary Results

Mol Imaging Radionucl Ther. 2021 Feb 9;30(1):1-7. doi: 10.4274/mirt.galenos.2020.63634.

Abstract

Objectives: The aim of the study was to investigate the role of 18fluorine-fluorodeoxyglucose (18F-FDG) positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) for evaluating the efficacy of radiofrequency ablation (RFA) in primary and metastatic liver tumors compared with contrast-enhanced ultrasound examination (CEUS) and to find its place in overall staging and the follow-up diagnostic algorithm.

Methods: PET/CT examinations were performed 2 months after RFA for 20 patients with a total of 34 liver lesions. CEUS was performed within 10 days after PET/CT, and the results were compared. Seven patients were staged with PET/CT and the others with a contrast-enhanced CT.

Results: A total of 48 18F-FDG PET/CT examinations were performed. We observed complete response in 8 patients (40%), 2 patients (10%) had stable disease, one (5%) had partial response, and 9 patients (45%) had progression (including 2 cases with extrahepatic involvement). Compared with CEUS, there was a mismatch in 3 cases. Five patients underwent additional RFA for 7 lesions.

Conclusion: According to our preliminary data, PET/CT may be a valuable method, with comparable or eventually even better sensitivity than CEUS, for early evaluation of the efficacy of RFA for the treatment of metastatic and primary liver lesions and planning of future treatment. PET/CT might be recommended as a staging method before undergoing RFA of liver lesions for determining the local extent of the disease in the liver in combination with CEUS with an advantage in visualization of extrahepatic involvement. However, more patients need to be investigated in order to demonstrate and confirm the obtained results with certainty.

Amaç: Bu çalışmanın amacı, primer ve metastatik karaciğer tümörlerinde radyofrekans ablasyonunun (RFA) etkinliğini değerlendirmede 18flor-florodeoksiglukoz (18F-FDG) pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografinin (PET/BT) rolünü kontrastlı ultrason tetkikine (CEUS) kıyasla araştırmak ve genel evreleme ve takip tanı algoritmasındaki yerini bulmaktır.

Yöntem: Toplam 34 karaciğer lezyonu olan 20 hastaya RFA’dan 2 ay sonra PET/BT tetkikleri yapıldı. PET/BT’den sonraki 10 gün içinde CEUS yapıldı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Yedi hasta PET/BT ile diğerleri ise kontrastlı BT ile evrelendirildi.

Bulgular: Toplam 48 adet 18F-FDG PET/BT incelemesi yapıldı. Sekiz hastada (%40) tam yanıt, 2 hastada (%10) stabil hastalık, 1 hastada (%5) kısmi yanıt ve 9 hastada (%45) progresyon (ekstrahepatik tutulumlu 2 olgu dahil) gözlemlendi. CEUS ile karşılaştırıldığında, 3 olguda uyumsuzluk bulundu. Beş hastaya, toplam 7 lezyon için ek RFA uygulandı.

Sonuç: Ön verilerimize göre PET/BT, metastatik ve primer karaciğer lezyonlarının tedavisinde RFA’nın etkinliğinin erken değerlendirilmesi ve gelecekteki tedavinin planlanması için CEUS ile karşılaştırılabilir veya sonuç olarak daha iyi hassasiyete sahip değerli bir yöntem olabilir. PET/BT, ekstrahepatik tutulumun görselleştirilmesinde avantajlı olması ile birlikte, CEUS ile birlikte karaciğerdeki hastalığın lokal boyutunu belirlemede karaciğer lezyonları için RFA öncesinde bir evreleme yöntemi olarak önerilebilir. Bununla birlikte, elde edilen sonuçları kesin olarak göstermek ve doğrulamak için daha fazla hastanın araştırılması gerekir.

Keywords: CEUS; PET/CT; Radiofrequency ablation; metastatic liver lesions; primary liver tumors.